Terug naar het overzicht

Plaatsing batterij bij zonnepark en windturbine betekent primeur

 
Luna2000 2.0 MWh

Afgelopen dinsdag heeft Grid-ON (samenwerking Enerzien, Uwstroom en Solar and Finance) een batterij geplaatst op een aansluiting die al zonnepanelen en een windturbine combineerde. De batterij stroom levert stroom in de dalmomenten en laadt deze zichzelf op bij een overschot aan elektriciteit. Dit stabiliseert het net. Bovendien kent deze combinatie van drie energiebronnen een interessant verdienmodel. Het is een van de eerste projecten van deze omvang en kan door de uitbreiding 10 miljoen kWh leveren. Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 3.000 huishoudens.

Cable pooling 2.0

Het project is een verrijking van cable pooling. Dit omvat het combineren van twee energiebronnen op dezelfde aansluiting. Cable pooling optimaliseert het gebruik van het energienet. Wind en zon vullen elkaar aan en wisselen elkaar vaak af. In de zomer zijn er meer zonuren en in de winter waait het vaak harder. De toevoeging van de batterij zorgt daarbij voor balanshandhaving op het bestaande stroomnet. Overtollige duurzame energie wordt bij piekmomenten opgeslagen en terug geleverd aan het stroomnet bij een tekort.

Martijn Schipper: “Deze aanpak voor het verbeteren van het bestaande net iscruciaal voor de energietransitie. De markt is op zoek naar een oplossing en kijkt enkel naar de netbeheerder. Die moet volgens hen het net uitbreiden. Wij realiseren een andere oplossing. We kunnen het bestaande netwerk verbeteren door meer capaciteit op dezelfde aansluitingen te realiseren.”

Slim managementsysteem ondersteunt maximale benutting project

Het project wordt mogelijk gemaakt door een geavanceerd energie- en powermanagementsysteem. Dit systeem controleert of er voldoende ruimte is op de aansluiting en bepaalt welke bron – wind, zon of batterij – voorrang krijgt. Het systeem verzorgt tevens de communicatie met energiemaatschappij Scholt Energy. Deze neemt de energie af en zet de batterij op afstand in op de verschillende energiemarkten, zoals de onbalansmarkt. De batterij wordt ook ingezet voor balanceerdiensten voor het net. Dit creëert een interessant verdienmodel voor ondernemers.

De meerwaarde en eigenschappen van de batterij

Vanaf 16 december wordt de geplaatste batterij in gebruik genomen door internationale bloembollenexporteur Fluwel. Met de plaatsing van de batterij naast de windturbine en het zonnepark levert Fluwel naast 10 miljoen kWh duurzame energie per jaar ook een bijdrage aan balanshandhaving op het elektriciteitsnet. De batterij van leverancier Vamat heeft een vermogen van 1 MVA en een capaciteit van 2 MWh. De unieke eigenschap van een secundaire spanning van 800V maakt de batterij bij uitstek geschikt om bij zon- of windparken geplaatst te worden.

Rens Smal: “Niet alleen de batterij, maar ook de zonnepanelen en de windturbine worden ingezet voor balanshandhaving. Zo wordt de productie van wind- en zonne-energie terug geregeld en deels geladen in de batterij bij een overaanbod. Ook hier staan inkomsten tegenover die de businesscase voor ondernemers verder verbeteren.”

Over Grid-ON

Grid-ON is een samenwerking tussen Rens Smal (Enerzien), Martijn Schipper en Jesper Zuurbier (beide Uw Stroom). Grid-ON bundelt kennis op het gebied van systeemintegratie van slimme energiesystemen met technische en financiële kundigheid om organisaties slimmer met energie en hun aansluitingen om te laten gaan. Zo is voor dit project de subsidie oplossing netcongestie (SON) van de provincie Noord-Holland toegekend.  Voor klein ondernemers en het MKB is Grid-ON een welkome verschijning, daar de combinatie van meerdere energiebronnen met batterijen nu veelal gericht is op grotere markten en vermogensbehoeften. Vaak gaat dit over aansluitingen van vijf tot twintig mega-volt-ampère (MVA) of nog groter.  Dat is zonde aangezien ook in het segment tot 2 MVA volop kansen zijn voor de toevoeging van energieopslag.  Bij Grid-ON staan een onderbouwde business case en het belang van de klant voorop.

 

default

Over Enerzien

Wij zijn de onafhankelijke experts voor opwekking, opslag en congestie. Wij zijn systeemdenkers, kennen het integrale energiesysteem, de aanbieders en de (on)mogelijkheden. Zo komen wij tot haalbare voorstellen en de juiste partijen. Onze focus? Energieopwekking, energieopslag en congestie. Ons doel? Nieuwe energie uit bestaande assets te halen. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op

Blijf op de hoogte

Gerelateerde blogs