Terug naar het overzicht

Peakshaving liften: 30 Iwell batterijen bij woningcorporatie Woonwaard

 

Het vraagstuk:

Woningcorporatie Woonwaard beschikt over 250 appartementencomplexen veelal met een lift installatie. Zeker de oudere liftinstallaties hebben forse aanloopstromen. Hierdoor zijn al deze locaties voorzien van aansluitingen van 3×63 tot 3x80A. In het verleden waren de netbeheerkosten voor deze aansluitingen relatief laag maar door de gestegen netbeheerkosten kost een 3x80A aansluiting al snel €2050,- per jaar aan vastrecht. Een batterij kan de pieken van de lift leveren waardoor in veel gevallen een aansluiting van 3x25A voldoende is. Deze heeft een vastrechtbedrag van 250 euro.  Met de besparing kan zowel de batterij bekostigd worden en blijft er voordeel over voor de huurders.

Resultaat:

Door leverancier Iwell zijn er 30 peakshave batterijen geplaatst van 10 kWh met een vermogen van 15 kW. Dit levert de iedere huurder van de complexen een jaarlijks voordeel op van 20 tot 30 euro per jaar. Daarnaast verhoogd het het eigenverbruik van de zonnepanelen. Voor de woningcorporatie is de investering kosten neutraal.

Daarnaast worden de batterijen virtueel aan elkaar verbonden tot een virtueel powerplant. Hiermee kunnen de 30 batterijen gezamenlijk worden ingezet om het net te stabiliseren. Dit levert ook extra inkomsten op voor Woonwaard.

De klant:

“ Enerzien was in deze trajecten onze vraagbaak en kartrekker. Ze waren ons technisch geweten en hebben de businesscase en interne verrekening opgesteld.  Door hun inhoudelijke kennis kon men zorgen wegnemen en er voorzorgen dat investeringsbeslissingen genomen konden worden.”   H. Hoogervorst Woonwaard.

 

Over Enerzien

Wij zijn Enerzien, dé onafhankelijk architect van een slim energiesysteem. Wij geloven in een decentraal en duurzaam energiesysteem waar vraag en aanbod naadloos samenkomen in een evenwichtige, technisch geavanceerde infrastructuur. Met een gepassioneerd en gedreven team met de beste consultants, engineers en projectmanagers bedenken én realiseren wij een technisch en financieel optimaal energiesysteem.

Vanuit een onafhankelijke positie begeleiden en adviseren wij vastgoedeigenaren, bedrijven en ontwikkelaars bij de energietransitie. Wij zijn aanpakkers met een gedegen energietechnische achtergrond en een brede scope van interesse. Wij hebben vier focusgebieden: energie-opwek, -opslag, het elektriciteitsnet (netcongestie) en energy hubs.

Neem contact op

Blijf op de hoogte

Gerelateerde blogs