Terug naar het overzicht

Megabatterij: haalbaarheid en marktverkenning 15/30MWh batterij

 

Het vraagstuk:

Een grootverbruiker (aansluiting van >20MVA) zag kansen voor batterijen op zijn aansluiting.  Echter, deze klant was totaal onbekend met energieopslag-systemen, de verdienmodellen en de partijen die dit kunnen realiseren.  Enerzien heeft de gehele haalbaarheid in kaart gebracht: van elektrotechnische inpassingsmogelijkheden, verbruiks- en capaciteitsprofiel-analyse tot businesscase. Dit voor drie scenario’s:

  1. 100% eigen ontwikkeling
  2. Gedeeltelijke participatie (joint-venture)
  3. Volledige investering en exploitatie door derde.

Na de positieve uitkomsten is de marktverkenning in gang gezet. Hierbij is gesproken met de belangrijkste partijen uit de markt: hardware, EPC’ers, energiemaatschappijen (BRP+BSP’s), financiers en (batterij)ontwikkelaars.

Resultaat:

Een helder overzicht van de mogelijkheden, vereisten vanuit de diverse stakeholders en risico’s.  Een geverifieerde businesscase die als basis gebruikt wordt voor de bestuurlijke goedkeuring en de verdere ontwikkeling met de marktpartijen.

De klant:

“Met Enerzien aan mijn zijde benaderde wij de juiste partijen en werden wij als ontwikkelaar als gelijke gezien. Met hun inhoudelijke kennis konden zij marktpartijen uitdagen en verifieerde zij de benoemde claims en toegevoegde waardes. Hierdoor stonden wij als grootverbruiker sterk wat resulteerde in interessante aanbiedingen”   Anonieme grootverbruiker.

 Toegevoegde waarde Enerzien:

  1. In een vroeg stadium de haalbaarheid in kaart gebracht zodat onnodige kosten niet worden gemaakt voor onhaalbare businesscases.
  2. Door de marktkennis van Enerzien in gesprek met de juiste partijen die kwaliteit kunnen leveren.
  3. Helder overzicht met de kansen, risico’s en eisen diverse betrokken stakeholders voor de drie scenario’s.
  4. Een geverifieerde businesscase die als basis kan dienen voor besluitvorming intern en vervolgontwikkeling.

 

Over Enerzien

Wij zijn de onafhankelijke experts voor opwekking, opslag en congestie. Wij zijn systeemdenkers, kennen het integrale energiesysteem, de aanbieders en de (on)mogelijkheden. Zo komen wij tot haalbare voorstellen en de juiste partijen. Onze focus? Energieopwekking, energieopslag en congestie. Ons doel? Nieuwe energie uit bestaande assets te halen. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op

Blijf op de hoogte

Gerelateerde blogs