Terug naar het overzicht

Megabatterij: haalbaarheid en marktverkenning 15/30MWh batterij

 

Het vraagstuk:

Een grootverbruiker (aansluiting van >20MVA) zag kansen voor batterijen op zijn aansluiting.  Echter, deze klant was totaal onbekend met energieopslag-systemen, de verdienmodellen en de partijen die dit kunnen realiseren.  Enerzien heeft de gehele haalbaarheid in kaart gebracht: van elektrotechnische inpassingsmogelijkheden, verbruiks- en capaciteitsprofiel-analyse tot businesscase. Dit voor drie scenario’s:

  1. 100% eigen ontwikkeling
  2. Gedeeltelijke participatie (joint-venture)
  3. Volledige investering en exploitatie door derde.

Na de positieve uitkomsten is de marktverkenning in gang gezet. Hierbij is gesproken met de belangrijkste partijen uit de markt: hardware, EPC’ers, energiemaatschappijen (BRP+BSP’s), financiers en (batterij)ontwikkelaars.

Resultaat:

Een helder overzicht van de mogelijkheden, vereisten vanuit de diverse stakeholders en risico’s.  Een geverifieerde businesscase die als basis gebruikt wordt voor de bestuurlijke goedkeuring en de verdere ontwikkeling met de marktpartijen.

De klant:

“Met Enerzien aan mijn zijde benaderde wij de juiste partijen en werden wij als ontwikkelaar als gelijke gezien. Met hun inhoudelijke kennis konden zij marktpartijen uitdagen en verifieerde zij de benoemde claims en toegevoegde waardes. Hierdoor stonden wij als grootverbruiker sterk wat resulteerde in interessante aanbiedingen”   Anonieme grootverbruiker.

 Toegevoegde waarde Enerzien:

  1. In een vroeg stadium de haalbaarheid in kaart gebracht zodat onnodige kosten niet worden gemaakt voor onhaalbare businesscases.
  2. Door de marktkennis van Enerzien in gesprek met de juiste partijen die kwaliteit kunnen leveren.
  3. Helder overzicht met de kansen, risico’s en eisen diverse betrokken stakeholders voor de drie scenario’s.
  4. Een geverifieerde businesscase die als basis kan dienen voor besluitvorming intern en vervolgontwikkeling.

 

Over Enerzien

Wij zijn Enerzien, dé onafhankelijk architect van een slim energiesysteem. Wij geloven in een decentraal en duurzaam energiesysteem waar vraag en aanbod naadloos samenkomen in een evenwichtige, technisch geavanceerde infrastructuur. Met een gepassioneerd en gedreven team met de beste consultants, engineers en projectmanagers bedenken én realiseren wij een technisch en financieel optimaal energiesysteem.

Vanuit een onafhankelijke positie begeleiden en adviseren wij vastgoedeigenaren, bedrijven en ontwikkelaars bij de energietransitie. Wij zijn aanpakkers met een gedegen energietechnische achtergrond en een brede scope van interesse. Wij hebben vier focusgebieden: energie-opwek, -opslag, het elektriciteitsnet (netcongestie) en energy hubs.

Neem contact op

Blijf op de hoogte

Gerelateerde blogs