Terug naar het overzicht

Congestie: Kennisnetwerk congestie en elektrificatie gebouwde omgeving

 

Het vraagstuk:

Enerzien is samen met Trevian en Bax & company een kennisnetwerk gestart voor congestie en elektrificatie in de gebouwde omgeving. Het opschalen van elektrificatie van woningen naar buurten en wijken
leidt tot nieuwe kansen en uitdagingen zoals nieuwe verdienmodellen, samenwerking met netbedrijven en netcongestie.  Als initiatiefnemer van het netwerk zagen wij dat binnen de woningcorporatie sector veel vragen leven maar er nog weinig kennis en ervaringen gedeeld worden.

Samen staan we sterker door kennis in te brengen en ervaringen te delen. Daarnaast wordt gekeken om vanuit het netwerk aansluiting te vinden bij nationale programma’s en subsidies.

Op dit moment zijn de Alliantie, Delta Wonen, Woonwaard en Woonzorg Nederland onderdeel van de werkgroep verder is er een groep geïnteresseerde corporaties die per thema aanhaakt.

Thema’s

Aan de hand van de opgestelde jaar agenda’s per thema worden kennis en project doelen behaald. Dit voor drie thema onderwerpen:

  • Elektrificatie warmtebehoefte en slimme aansturing
  • Smart grids en kort termijn opslag
  • Lange termijnopslag o.a. waterstof

Vraagstukken die worden behandeld zijn:

  • Stakeholders, partners en oplossingen bij een vol elektriciteitsnet
  • Waarde van flexibel vermogen in een vastgoedportfolio
  • De inzetstrategie van waterstof om congestie te voorkomen en te dienen als langetermijn opslag oplossing
  • Slim inzetten  van elektrische warmte opwekkers om overschotten en tekorten op het net te voorkomen en zo schaalbare wijkoplossingen te creëren.

Fysieke kennis sessies

Ieder kwartaal komt het netwerk fysiek bij een voor het delen van de voortgang op de specifieke jaaragenda’s per thema. Daarnaast worden ervaringen in gebracht en kennis gedeeld.

Tijdens iedere sessie wordt er een thema uitgelicht en sluit een kennispartner aan.

Meer weten over het netwerk? Neem contact  met ons op!

Over Enerzien

Wij zijn de onafhankelijke experts voor opwekking, opslag en congestie. Wij zijn systeemdenkers, kennen het integrale energiesysteem, de aanbieders en de (on)mogelijkheden. Zo komen wij tot haalbare voorstellen en de juiste partijen. Onze focus? Energieopwekking, energieopslag en congestie. Ons doel? Nieuwe energie uit bestaande assets te halen. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op

Blijf op de hoogte

Gerelateerde blogs