Terug naar het overzicht

Juridische mogelijkheden voor een slim energiesysteem

Van installatie tot GDS

‘Energy hubs’, ‘directe lijnen’, ‘GDS’, ‘groepscontracten’; begrippen die we steeds vaker tegenkomen in een slim, lokaal en duurzaam energiesysteem. Vanuit Enerzien merken we in de markt veel onduidelijkheid over deze termen.

In principe hebben alle bovenstaande begrippen te maken met alternatieven op een ‘reguliere’ netaansluiting. Je kunt ze zien als juridische en contractuele mogelijkheden om achter de aansluiting of aansluiting-overstijgend assets en infrastructuur te integreren.

Het is anno 2024 nog steeds niet eenvoudig om tussen verschillende aansluitingen of assets elektriciteit uit te wisselen en de infrastructuur te optimaliseren. Zeker niet in het openbare net. Wat betreft juridische/contractuele vormen zijn er de volgende mogelijkheden om dit te doen:

1.      MLOEA
2.      Directe lijn
3.      Cable pooling
4.      Gesloten Distributie Systeem (GDS)
5.      Nieuw: groepscontracten (groeps-(A)TO, groeps-CBC of groeps-ATR)

De eerste 4 termen zijn niet nieuw: dit zijn in de energiewet verankerde, juridische mogelijkheden om, zonder tussenkomst van het openbare elektriciteitsnet, tussen verschillende partijen elektriciteit uit te wisselen.

Optie 5 is een nieuwe manier waarbij de netbeheerder een collectieve transportdienst verleent aan een collectief. Met een groepscontract willen netbeheerders uitwisseling van transportcapaciteit tussen aansluitingen mogelijk maken, iets wat tot nu toe alleen binnen een GDS mogelijk was.

 

Over Enerzien

Wij zijn Enerzien, dé onafhankelijk architect van een slim energiesysteem. Wij geloven in een decentraal en duurzaam energiesysteem waar vraag en aanbod naadloos samenkomen in een evenwichtige, technisch geavanceerde infrastructuur. Met een gepassioneerd en gedreven team met de beste consultants, engineers en projectmanagers bedenken én realiseren wij een technisch en financieel optimaal energiesysteem.

Vanuit een onafhankelijke positie begeleiden en adviseren wij vastgoedeigenaren, bedrijven en ontwikkelaars bij de energietransitie. Wij zijn aanpakkers met een gedegen energietechnische achtergrond en een brede scope van interesse. Wij hebben vier focusgebieden: energie-opwek, -opslag, het elektriciteitsnet (netcongestie) en energy hubs.

Neem contact op

Blijf op de hoogte

Gerelateerde blogs