Terug naar het overzicht

Batterijsystemen

Beoordeling van productkwaliteit?

De batterijmarkt staat aan de start van exponentiële groei voor de zakelijke markt. Zo controleer je de productkwaliteit van batterijsystemen.

 
Batterijsystemen

Door de daling van materiaalkosten en de ontwikkeling van steeds meer verdienmodellen staat de batterijmarkt aan de start van exponentiële groei voor de zakelijke markt. Met dezelfde snelheid groeit het aanbod van aanbieders en installateurs. In de zonnepanelenmarkt is het bij een inkooptraject heel normaal om voor de belangrijkste componenten testcertificaten op te vragen, de financiële stabiliteit van de fabrikant te controleren en fabriek of on-site tests te laten uitvoeren.

Maar in de batterijmarkt zien wij dit nog te beperkt plaatsvinden, zeker voor de kleinere systemen. Zo wordt het voor een aanbieder wel heel makkelijk om de klant in zijn marketingverhaal te laten geloven. Ons advies, controleer altijd de aangeboden producten op beschikbaarheid van certificaten en financiële stabiliteit fabrikanten. Wij hebben hieronder enkele, relatief gemakkelijke, manieren op een rij gezet om de productkwaliteit van een aanbieder te controleren.

Batterijsystemen - Voorbeeld

Certificaten en testrapportages

De belangrijkste hardwarecomponenten van een batterijsysteem zijn de omvormer en de batterijcellen/batterypack. Het merendeel van deze componenten op de markt wordt op dit moment geproduceerd in Azië.

De Europese batterij directive en de General Product Safety Directive (GPSD) reguleren de markt met betrekking tot de beperking van het gebruik van zware metalen en recycling maar ook de van toepassing zijnde EU standaarden voor productveiligheid.

Vooral dat laatste biedt mogelijkheden om de kwaliteit te controleren. De gerenommeerde fabrikanten laten hun producten extern onafhankelijk controleren door onafhankelijke bureaus, zoals TÜV en Veritas. Zo kan men onafhankelijk aantonen dat het product voldoet.

De certificaten van conformiteit met de normen biedt een relatief gemakkelijke manier om enigszins de kwaliteit van een aanbieder te kunnen controleren. Veel fabrikanten (in China alleen al meer dan 500) laten zich niet altijd extern certificeren. Kan een aanbieder deze certificaten niet aantonen, dan moet je je toch wel afvragen of het verstandig is om met deze aanbieder in zee te gaan.

De belangrijkste normen en conformiteit hieraan die kunnen worden opgevraagd bij aanbieders zijn:

  • EN 60086-4 – Safety of lithium batteries
  • EN 61960 – Specifies performance tests, designations, markings, dimensions and other requirements for lithium battery products

Daarnaast is er nog de UN38.3 (uitleg in dit filmpje). Dit is een testcertificaat voor veilig transport. Batterijen moeten de volgende zaken weerstaan: cycli van hoge en lage temperaturen, trillingstest, schoktest, 55 ℃ externe kortsluiting, impact test, overlaad test en geforceerde ontlading test. Kanttekening is wel dat er wat discussie heerst rondom de standaard testmethodes voor het verkrijgen van dit certificaat. Maar ook deze kan wel enigszins de robuustheid van het product aantonen.

Voor omvormers zijn andere normen van toepassing, dit zijn:

  • IEC 62109
  • EN50549/1:2019 Requirements for generators (RfG)

Voor al deze bovenstaande normeringen kan dus een certificaat van conformiteit worden opgevraagd. Verder zijn er nog zaken als de WEEE directive (recycling en hergebruik) en het voldoen aan het CE-keurmerk waar ook een conformiteitsverklaring voor kan worden opgevraagd.

Gebruikershandleiding

Het klinkt logisch, maar een gedegen gebruikershandleiding wil nog wel eens beperkt of onvolledig zijn. In de gebruikershandleiding hoort gedetailleerde informatie te staan over hoe het systeem moet worden geplaatst, geïnstalleerd, onderhouden en gebruikt.

Wij zien in de markt dat dit specifiek geldt voor aanbieders die gebruik maken van zelf samengestelde systemen met verschillende fabricaten voor de verschillende componenten.

Een goede gebruikershandleiding is niet alleen benodigd voor goed en veilig gebruik, maar ook bij discussies rondom garantieclaims of uitval van componenten. Vaak wordt er bij een garantieclaim verwezen naar of het product is geïnstalleerd volgens handleiding. Of dat het product wordt gebruikt en onderhouden conform de specificaties. Is dit niet het geval, dan wordt de garantieclaim afgewezen.

Financiële stabiliteit

Op het batterijsysteem zelf, maar ook bij een samengesteld systeem op de omvormer en batterijcellen, zit garantie. Als koper wil je wel geborgd zijn dat de fabrikant nog steeds bestaat binnen deze garantieperiode.

Het onafhankelijke kwaliteits keuringsbedrijf SinoVoltatics publiceert jaarlijks voor de beursgenoteerde batterij en omvormer bedrijven een financieel waarderingsrapportage. Deze rapportage biedt inzicht in de financiële stabiliteit van fabrikanten per jaar maar ook over de afgelopen 5 jaar. Met deze rapportage kan enigszins een beeld worden gevormd over de financiële stabiliteit.

Een financiële controle van de aanbieder/installateur van het batterijsysteem raden wij altijd aan. Immers ook na opdracht wil je er zeker van zijn dat het systeem ook geplaatst wordt. Daarnaast biedt ook deze partij een installatiegarantie en handelt deze vaak de garantieclaims af. Controle kan door het opvragen van de jaarrekening of de beoordeling door een kredietbureau.

In het kort

Wij adviseren altijd voor aanschaf van een batterijsysteem om de conformiteitsverklaringen met de geldende normen te controleren en de financiële stabiliteit te beoordelen. Bovenstaande manieren bieden enige handvatten om de kwaliteit van het aangeboden product te kunnen controleren. Naast bovenstaande hanteren wij ook nog andere indicatoren. Waterdicht zijn bovenstaande controle manieren niet maar het filtert wel veel onbetrouwbare fabrikanten of onervaren aanbieders eruit.

Daarnaast is het goed om te weten dat er naast productnormeringen ook systeem normeringen zijn, zoals NEN1010 en NEN 4288 met betrekking tot de installatievoorschriften, controle en inspecties. De normen/richtlijnen rondom de installatie veiligheid van batterijen zijn op dit moment nog wel volop in ontwikkeling. Hierover in een latere blog mogelijk meer!

Over Enerzien

Wij zijn de onafhankelijke experts voor opwekking, opslag en congestie. Wij zijn systeemdenkers, kennen het integrale energiesysteem, de aanbieders en de (on)mogelijkheden. Zo komen wij tot haalbare voorstellen en de juiste partijen. Onze focus? Energieopwekking, energieopslag en congestie. Ons doel? Nieuwe energie uit bestaande assets te halen. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op

Blijf op de hoogte

Gerelateerde blogs